Le plus rapide de tous les cétacés – Le rorqual commun
Les rorquals communs, communément appelés grands rorquals ou Baleines rasoirs are the second largest living mammal on the Earth and the second biggest rorqual whale falling just behind the majestic Blue whale. Like all rorqual whales they are an extremely cosmopolitan specie, found in all the major Oceans from polar to tropical waters. The outstanding Sea of Cortes is considered an all year round residency for some of the North Pacific population.
Si vous êtes impatient d'observer les baleines dans leur habitat naturel, rejoignez-nous et explorez notre captivant excursions d'observation des baleines à San José del Cabo • Los Cabos • Mexique • B.C.S.
Apparence
The Fin Whale is distinguished by their great size, streamlined bodies, pointed snout, flatter V shaped heads and unique dorsal fin. Their sleek bodies are a brownish dark grey above and white or cream color below like many other species . The pectoral fins are relatively short with pointed tips and the rear fluke slightly triangular with the same shadings.
Fins whales have a unique colorization feature among all other cetaceans – their faces are asymmetrical. The right side of their jaw , right lip and the right side of their baleens are a yellowish-white, while the left side is grey. Fin whales have been nick named the Razor back because of a distinct ridge behind their dorsal fin, the dorsal fin is located 2/3 down the back, it has a pointed tip and generally slopes backwards giving the fin a very distinguished look like no other dorsal fin. Fin whales can measure up to 85ft and weight between 40 to 80 tons.
Les rorquals communs peuvent facilement être confondus avec les rorquals de Sei ou les rorquals de Bryde. Des espèces hybrides créées par le croisement de rorquals bleus et de rorquals communs peuvent parfois être vues à l'état sauvage, ce qui rend leur reconnaissance un peu plus compliquée que pour d'autres espèces.
Nom mexicain
- Baleine à l'aileron
- Rorqual commun
Longueur maximale :
- Homme : 25 ans
- Femme : 27 ans
- Veau : 6,5 m
Poids maximum :
- Homme : 70 000 kg
- Femme : 120 000 kg
- Veau : 2,700 kg
Régime
- Petits invertébrés (euphausiacés et copépodes)
- Poissons (y compris harengs, maquereaux et lançons)
- Calamar
Population estimée : <100 000
Distribution
On peut trouver ces baleines dans tous les océans du monde. Elles ont tendance à préférer les tropiques, mais on peut aussi les trouver dans les régions polaires. La majorité d'entre elles semble cependant passer le plus clair de leur temps dans les eaux plus froides. On pense que cela est dû à la plus grande abondance de sources de nourriture.
Populations et migrations
Il existe deux sous-espèces de rorquals communs : le rorqual commun du Nord (qui habite les océans de l'hémisphère Nord : *physalus physalus*) et le rorqual commun du Sud (qui habite les océans de l'hémisphère Sud : *physalis quayi*). En général, les espèces du Nord sont de plus petite taille que les espèces du Sud.
Their world population is estimated to be between 80 000 and 100 000 individuals. Like many other whales fin whales were severely hunted in the 70’s. Fin whales are today still considered an endangered specie.
No specific migration pattern has been observed for these whales, but Iike all misticetes, Fin whales can migrate to subtropical waters for matting and calving during the winter months and to colder areas of the Arctic and Antartic for feeding during the summer months. Though recent evidence suggests that fin whales may disperse into deep ocean waters during winter rather than migrating between winter and summer regions, explaining the possibility of the presence of resident groups of fin whales in some areas, such as in the Sea of Cortes.
Les rorquals communs ont une longue espérance de vie qui peut atteindre 90 ans.
Comportements
Fin whales also renowned as being the greyhounds of the Ocean, they are fast swimmers with an average cruising speed of 18mph but theses olympic swimmer can reach bursts of out to 32mph. Fins have the capacity of breaching, typically landing on their belly provoking tremendous splashes. They do not seem bothered with boats and can easily outrun vessels and dive deep to get away from boats when felt threathened.
Les rorquals communs nagent généralement en petits groupes allant jusqu'à 6 individus, mais peuvent être observés en plus grand nombre lors de l'alimentation ou de la reproduction.
Fin whales being the second biggest baleen whale count up to 100 grooves under their throats adding to their streamline shape, all of which can expand while when they lung feed of small fish or krill.
One of the reasons we know little about fins is because they can be pelagic whales meaning they spend most of their time out in the deep seas away from the coasts. Similar to they big cousin the blue whale they remain a secretive specie when it comes to their mating rituals.
Leur communication est également très similaire à celle des baleines bleues, les rorquals communs émettent des bruits de basse fréquence (infrasons) qui peuvent atteindre 188 décibels, ils ne peuvent pas être entendus par l'homme mais peuvent voyager jusqu'aux baleines à 850 km de distance.
Reproduction
La reproduction se déroule pendant l'hiver. Il faut environ 11 mois, de la conception, pour que le nouveau-né arrive. Les veaux mesurent environ 21 pieds de long. On estime qu'ils pèsent environ 4 000 livres à la naissance. Presque toutes les baleines n'ont qu'un seul bébé à la fois, avec parfois des jumeaux. Il a été documenté que le rorqual commun a parfois jusqu'à six bébés à la fois.